05 تیر 1393 - 4:33
شناسه خبر: 21
نسخه چاپی
اشتراک گذاری
تولید 2.5 میلیون تن برنج در سال جاری
دبیر کانون هماهنگی دانش و صنعت برنج پیشبینی کرد: با توجه به سطح زیر کشت و شرایط اقلیمی مناسب، امسال حدود 2.5 میلیون تن برنج سفید تولید میشود.
به گزارش روابط عمومی کانون انجمن های صنایع غذایی ایران ،غلامرضا خانکشیپور - عضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج اظهار کرد: امسال تقریبا همه شالیکاران اراضی خود را زیر کشت برنج بردهاند و از این نظر سطح زیر کشت برنج مانند سالهای گذشته مناسب است و براساس پیشبینیهای صورت گرفته انتظار میرود امسال تولید برنج سفید در همه مناطق کشور به حدود 2.5 میلیون تن برسد.
وی افزود: تولید برنج در استانهای شمالی کشور به حدود دو میلیون و 300 هزار هکتار میرسد و با توجه به افزایش دو برابری سطح زیر کشت برنج در استان خوزستان از 50 هزار هکتار به 100 هزار هکتار، پیشبینی میشود با میانگین عملکرد دو تن در هکتار حدود 200 هزار تن برنج هم در این استان تولید شود چراکه در استان خوزستان برنج به صورت کشت مستقیم تولید میشود و از آب موجود میتوان دو برابر استفاده کرد.
عضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج با بیان اینکه عملکرد برداشت برنج سفید در ایران یک تن بیشتر از دیگر کشورهای جهان است، گفت: ارقام پر محصول برنج نسبت به ارقام بومی و محلی عملکرد بالاتری دارند؛ به گونهای که در کشورهایی مانند چین و ژاپن هم ارقام پر محصول با عملکرد بالا باعث افزایش کمی تولید و البته کاهش نسبی آن شده است اما هر قدر به سمت هند، باسماتی و ایران میآییم تولید برنج کیفیتر میشود.
خانکشیپور با اشاره به عملکرد برداشت حدود پنج تن شلتوک از شالیزارهای کشور اظهار کرد: از میزان شلتوک برداشت شده با توجه به میزان ضایعات و نرخ تبدیل آن به برنج سفید مجموعا 50 تا 60 درصد این محصول به برنج سفید تبدیل میشود.
وی ادامه داد: ضریب تبدیل شلتوک به برنج سفید گرچه در ایران نسبت به دیگر کشورها کمتر است و میتوان دلیل آن را فرسوده بودن تجهیزات و ماشینآلات شالیکوبیهای کشور دانست اما این ضریب تبدیل نمیتواند به معنی ضایعات بالا باشد چراکه در بسیاری از کشورهای دنیا و البته در ایران برنج نیم دانه در سبد مصرفی خانوارهای ایران به ویژه اقشار کم درآمد به شمار میرود. از سوی دیگر نیز برخی اعتقاد دارند برنج نیم دانه به دلیل شکسته شدن از مرغوب و کیفیت بالاتری برخوردار است.
دبیر کانون هماهنگی دانش و صنعت برنج تاکید کرد: گرچه عامل فرسوده بودن تجهیزات و ماشینآلات کارخانههای شالیکوبی سبب افزایش درصد نیمدانههای برنج میشود اما مهمترین عامل در کاهش این نوع ضایعات، آموزش کارگران شالیکوبیهاست تا فرسوده بودن تجهیزات.
خانکشیپور اظهار کرد: برنج نیم دانه را به عنوان ضایعات نمیتوان محاسبه کرد چراکه این نیم دانهها هم در سبد مصرفی خانوارها محاسبه میشوند و هم به عنوان تولید در آمارهای موجود ارائه میشوند؛ بنابراین هدف از کاهش برنج نیم دانه افزایش ارزش افزوده تولید این محصول است نه کاهش ضایعات.
منبع:ایسنا